M41 "Csörgő" optikai javító készlet

A DigiTools és a Posch Modell közös fejlesztéseként 2014-ben megjelent tuning-készlet beépítésével jelentősen javítható, szépíthető, bővíthető sokak kedvenc modellje, a Fuggerth M41-es Csörgője. Az átalakítással a digitalizált modell nem csak új fényeffektekkel gazdagodik, de nagy részletességgel kialakított vezetőállás-imitációkat is kap. A tartós, UV-álló műgyantából készült öntvények a homlokfények fülkébe történő beszűrődését is meggátolják.

A Csörgőkön alapesetben is meglévő fényeffektek mellett végzárvilágítás, külön kapcsolható homlokfények (fehér és vörös), tolató fény, oldalanként kapcsolható vezetőfülke-világítás gondoskodik a valósághű megjelenésről, mindezt természetesen villódzásmentes kivitelben.

Az előkészítő panel tartalmazza a hangszórók csatlakoztatásához szükséges forrpontokat is, hogy a DigiTools DigiSound hangdekóder is beépíthető legyen.
A beépítés házilag is egyszerűen elvégezhető. 

Főbb jellemzők, funkciók:

 • Fuggerth M41 típusú 3. generációs dieselmozdony optikai feljavítására.
 • Vezetőfülke imitáció, kezelőszervekkel, vezető üléssel
 • Menetirány szerint változó homlokfények
 • A homlokfények csak nagyon kis mértékben szűrődnek be a vezetőfülkébe
 • Tolató fény
 • Egymástól független fülkevilágítás
 • Egymástól független homlokfény lekapcsolás
 • Digitális dekóder előkészítő foglalat, 21MTC csatlakozóval
 • Hangszóró kivezetés
 • Villódzásmentes kivitel

Termékcsomagunk tartalma:

 • 2db M41 vezetőfülke imitáció 
  • Összeszerelve
  • Több féle színben (zöld RAL6019, bézs RAL1001) 
  • Világításpanellel 3 melegfehér + 2db vörös LED-del
  • Felkábelezve
 • 1db Digitális előkészítő panel, 21MTC csatlakozóval szerelve
 • Beépítési útmutató

Analóg üzem:

Az optikai tuning készletet analóg terepasztalt használó vasútmodellezők számára is ajánljuk!
A három pontos meleg fehér és a két pontos vörös végzár lámpák analóg módban is menetirány szerint működnek, valamint a vezetőállás is sokat javít a mozdony megjelenésén.

  M41 tul 2362x9448

  A termék részletes dokumentációja innen letölthető.

   

  Bekötés, eszközmagyarázat

  Melyik modellbe lehet a készletet beépíteni?

  A készlet a Fuggerth gyártmányú M41-es diesel mozdony modelljének az optikai feljavítására alkalmas.

  A gyártó már több mint 2 évtizede gyártja ezt a mozdonyt, a modell több, főleg a hajtást érintő változáson esett keresztül.

  A készletet jelenlegi kivitele a 3. generációs (a képen is látható meghajtással rendelkező) mozdonyokba beépíthető, azonban terveink között szerepel a régebbi változatokba beépíthető vezetőállások elkészítése is!

  Alkalmas alany 1600x1400

  I. A modell szétszerelése:

  Az átépítést a modell majdnem teljes szétszerelésével kell kezdenünk. Szétszerelésnél minden alkatrésszel nagyon óvatosan bánjunk, mert ezek egy részét még vissza kell építeni!

  Az alváz a súly öntvényhez egyszerű műanyag öntéssel van rögzítve, ezt egy 5mm átmérőjű fúróval tudjuk eltávolítani.

  Néhány alkatrészre a továbbiakban már nem lesz szükségünk! Távolítsuk el az eredeti sárga LED-eket és a hozzájuk tartozó előtét ellenállásokat, a mozdony eredeti fényvezető prizmáit és az ablakok alatt belül találhato kis fényterelő lemezt.

  A fényvezető prizmának csak a mozdonyszekrény lámpafurataiba illeszkedő kis nyúlványait (5db) fogjuk használni, amit vissza kell ragasztani a kaszniba, majd annak belső felületével egy síkba kell csiszolni. A kasznin a vezetőfülke környékén nem lehetnek kiálló részek, mert akkor a gépet nem lehet majd összepattintani!

  A forgóvázakat nem kell szétszedni, de visszaépítés előtt érdemes megtisztítani, megolajozni őket.

  Step1 1600x1400


  II. A modell súlyöntvényének megmunkálása:

  Az optikai tuning beépítésének egyetlen helyreállíthatatlan roncsolással járó munkafolyamata a súlyöntvény megmunkálása.

  Fémfűrésszel vágjunk le az öntvény mindkét oldalából annyit, hogy a megmaradó vastagság 3,5mm legyen. Célszerű inkább kevesebbet vágni, majd a töbletet reszelővel eltávolítani. Ha túl sokat kivágtunk le, azt utólag igen nehéz megfelelően korrigálni!

  M41 cuts 1600x400


  III. Finomhangolás:

  A vezetőfülke imitáció a körültekintő, óvatos munka eredményeként pontosan bepattan a helyére, külön rögzítést nem igényel. Ha véletlenül túl sokat távolítottunk el a súlyból és a vezetőfülke nem pattan be a helyére (magától kiesik, laza), akkor a fülkeimitációt pillanatragasztóval vagy párnázatlan kétoldalas ragasztószalaggal rögzítsük.

  Step2 1600x1400


  IV. A vezetékek eligazítása, rögzítése:

  A modell megfelelő futásának alapvető feltétele a forgóvázak szabad elfordulásának biztosítása!

  Sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat, ha a világítás vezetékekek megfelelő elhelyezéséről és rögzítéséről gondoskodunk. A világításhoz tartozó 6 darab kábelt osszuk kétfelé és egy kis tartalékot hagyva rögzítsük őket az öntvény belső oldalain.

  A rögzítéshez egy csepp pillanatragasztó is elég!

  Step4 1600x1400Step5 1800x1400


  V. Az alváz visszarögzítése a súlyöntvényhez:

  Melegragasztóval rögzítsük vissza az alvázat a súlyöntvényhez.

  Rögzítés előtt ellenőrizzük a súlyöntvény és az alváz helyes állását. A mozdony "A" oldala felé található a motor lendkerekes fele, erre az oldalra jöhet később a hangszoró is. Az öntvényben itt van a két bemarás! Az alvázon lévő rövidebb rögzítő karomnak kell az "A" oldalon lennie!

  A munkafolyamat során figyeljünk a világítás kábelekre!

  Step6 1600x1400


  VI. A motor, a forgóvázak és a kardántengelyek visszaszerelése:

  A forgóvázak és a motor visszahelyezése elég kényes és egy kis kézügyességet igénylő feladat.

  Először a motort helyezzük vissza a helyére, majd a kardántengelyt a motoron található fészekbe. A forgóvázakat a kardánytengelyt tartva és irányítva tegyük vissza a helyére.

  A mozodny futásának másik nagyon fontos befolyásoló tényezője a hajtáslánc jósága. A forgóvázak visszaépítésénél nagyon figyeljünk, hogy szorulás mentesen rakjuk össze. Beépítés során ezt többször is ellenőrizzük!

  Step7 1600x1400


  VII. Az előkészítő panel beépítése:

  Az előkészítő panel beépítése előtt készítsük elő a motor vezetékeit! Vágjuk le olyan rövidre, hogy kb 1-2cm-t lógjanakl túl a súlyöntvényen, blankoljuk le és ónozzuk le a végeiket.

  A felfelé álló vezetékeket a képen látható módon alulról forrasszuk be az előkészítő panelba. Beforrasztás után ellenőrizzük, hogy a mozdony a megfelelő irányba indul-e!

  Ha a gép a vártal ellenkező irányba indul (előre parancsot adunk a központból és hátra felé indul el), akkor a motor vezetékeit meg kell cserélni!

  Step8 1600x1400


  VIII. A kábelek bekötése az előkészítő panelba:

  A sínvezetékek, a világítás vezetékek és a hangszóró kábelek bekötését a mellékelt ábra alapján kell elvégezni.

  Figyelem!

  A korábbi ver.041 verziójú előkészítő panel esetén a bekötés változott!

  Kérjük, hogy mindenki a megvásárolt előkészítő panelhez (ver.041 és ver.050) készült bekötési útmutatót használja. A különböző dokumentációk innen letölthetők! 

  bekotesi pelda 1


  IX. A kábelek elhelyezése:

  Továbbra is nagyon fontos, hogy a kábeleket megfelelően helyezzük el.

  A mozdony "A" oldalán hagyjunk helyet a hangszórónak is!

  Step9 1600x1400


  X. A (hang)dekóder beépítése:

  A Csörgőnk átalakítására a hangszóró és a Digitools DigiSound-3.4 hangdekóder beépítése teheti fel a koronát! Hangdekóderünkkel a modell "megszólalhat" az igazi M41 2185 pályaszámú mozdony hangjával, így már nem csak optikailag, de hanghatásaiban is élvezhetővé válik az igazi "csörgős" hangulat!

  Step10 1600x1400


  XI. A Csörgő beállítása, használata:

  Bármelyik gyártó, bármelyik típusú 21MTC csatlakozóval ellátott dekóderével működtethetők a mozdony. Gyári beállítások mellett a mellékelt táblázatban látható módon lehet elérni az egyes fényeffekteket.

  A mozdony fény és hangeffektjeinek megfelelő működéséhez a dekóder CV táblázatát a melékelt táblázat szerint kell beállítani!

  Az általunk gyárilag M41 hanganyaggal feltöltött DigiSound-3.4 dekódereket már ezekkel a beállításokkal szállítjuk.

  Figyelem!

  A dekóder CV táblázatának alapba állítása esetén (CV8 "reset") a beállított értékek elvesznek! Ilyenkor tipikus jelenség, hogy a hang felkapcsolásával felkapcsolódik az "A" oldali vörös zárfény is. Ebben az esetben az alábbi CV paramétereket újra be kell állítani (DigiSound-3.4 esetén!):

  • CV125 = 32; CV126 = 0; CV127 = 2
  • CV128 = 32; CV129 = 0; CV130 = 8
  • CV131 = 0; CV132 = 0; CV133 = 16
  • CV134 = 0; CV135 = 0; CV136 = 64
  • CV140 = 32
  • CV143 = 48; CV144 = 0; CV145 = 0
  • CV157 = 15
  • CV60 = 100

  DigiProgrammer használata esetén a beállításához az előre elkészített CV táblázatot kell csak betölteni a dekóderbe, így minden fejtörés nélkül gyorsan és egyszerűen beállíthatjuk a mozdonyunkat!

  Beallitas 600x400


  XII. A fényvezető prizmák beragasztása és a kaszni visszahelyezése:

  Az eredeti lámpák visszaragasztása és a sorják eltávolítása után a kasznit vissza lehet pattintani az alvázra.

  A tuningolás maximális hatásossága érdekében ajánljuk az eredeti lámpaimitációk és a szélvédők lecserélését is! A Posch Modell kínálatában már megjelent és kapható a valósághű kialakítású M41-es lámpabura és a teljesen víztiszta szélvédő készlet. További részletekről érdeklődjön a Posch Modellnél!

   


  Vissza az oldal tetejére

   

  Használati útmutató

  Az "M41 Csörgő optikai javító készlet" használati útmutatója (manual) letölthető pdf formátumban.
  A kezelési útmutatót Fürdős Tamás készítette, azok módosítás nélkül szabadon felhasználhatók, sokszorosíthatók.


  Vissza az oldal tetejére

  Forrásmegjelölés, jognyilatkozat

  A feljavító javító készlet a Digitools Elektronika Kft. és a Posch-Modell közös fejlesztése. A készlet mindkét cégnél megvásárolható, a garanciális kötelezettségek mindkét félnél érvényesíthetők!

  A Csörgő átalakítását mindenki saját felelősségére végezheti! Az átalakítás során a mozdonyban keletkezett károkért semmilyen felelősséget nem vállalunk!

  A készlet csak egyben kapható, alkatrészeit külön nem forgalmazzuk!


  Vissza az oldal tetejére

  Kapcsolat

      Fürdős Tamás  
    icon-mobile +3620-426-0606
    icon-mail Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
   
       
      Kiss Róbert  
    icon-mobile +3620-426-7571
    icon-mail Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
       
      DanczaZsolt  
    icon-mail Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.